4TH SUGAR CUBE BLUES FEST

Kategorija: /

Održan 25./26.09.2009.

PARTIBREJKERS Počasni gost 4.SCBF je grupa PARTIBREJKERS. Bend je osnovan 1982 godine, a dokaz da vrijede je taj da sviraju i izdaju albume dan danas. Zašto Partibrejkers na Blues festivalu? Pa odgovor je vrlo jednostavan. Tko razumije bluz glazbu trebalo bi mu biti jasno da osnovu njihovog muziciranja upravo i čini ritam i bluz. Živa svirka je ispunjena energijom i iskrenošču od početka do kraja, kako i priliči pravim zvijezdama. Brejkersi su osim i po sviračkim kvalitetama ostavili utisak i kao super pozitivna ekipa i ljudi. Mi kao organizatori smo se potrudili da ih dočekamo kako im to i priliči, kao KRALJEVE R'N'R ...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

BLACK CAT BONE je nastao u Splitu, 1999. godine raspadom benda SUGARFREE koji se podijelio na dva dijela od kojih je jedan dio postao okosnica benda Black Cat Bone, dok su ostali članovi nastavili rad svatko u svome pravcu. Sviraju blues standarde od Muddy Watersa, R.Johnsona, vole Stonese i prže Black Crowese, a ne libe se pokazati da štuju i bendove kao Little Feat i The Band. Odličan kontakt s publikom uživo, čista svirka, uvježbani i točni.

 

 

 

 

 

 

Povijest HARPOON BLUES BANDA može se bilježiti od proljeća 2006 . U to vrijeme su Jadran Vusković, iskusni gitarist i jedan od osnivača već legendarne Daleke Obale i Predrag Lovrinčević, blues entuzijast, usnoharmonikaš i bivši član splitskih blues bandova Black Cat Bone i Nine Below Zero započeli neobaveznu akustičnu svirku po splitskim klubovima. Uskoro im se pridružuje i pijanist File Aljinović, te u tom sastavu, pod imenom AKUSTIK THREE sviraju do početka 2007. U tom periodu bandu se pridružuje basist Duje Coko, a nekoliko mjeseci poslije i mladi gitarist Vicko Franić. Taj period je obilježio velik broj svirki po splitskim klubovima, kroz koje se band profilira, mijenja ime u AKUSTIK 5 i stječe znatan broj poklonika. Uskoro band zbog odlaska u Zagreb napusta File Aljinović, a band poprima električnu formu, te se javlja potreba za bubnjarom. U potrazi za stalnim bubnjarom kroz band je prošlo niz glazbenika, tako da tijekom ljeta sa AKUSTICARIMA sviraju bubnjari poput Jadrana Dučića (BLACK COFEE), Patka (OTPRILIKE OVAKO) i nekih drugih. Napokon, u rujnu 2007 bandu se pridružuje prekaljeni bubnjar Toni Silobrčić. U ovoj, konačnoj postavi band mijenja ime u HARPOON BLUES BAND. Zašto baš to ime, pitate se? Harmonika (harp) kao jedan od simbola bluesa i instrument koji među ostalim tvori prepoznatljivost zvuka banda , morski prizvuk u nazivu, a u konačnici, iskren i direktan pristup bluesu, koji je svim članovima HARPOON BLUES BANDA duboko ispod kože.

 

Two For Blues čine akustični dvojac, bend osnovan 1999 godine, sudjelovali su na 1. SCBF. Okosnicu njihovog repertoara čini delta blues. Ove godine, 2009,  otvaraju festival. Autentična boja glasa vokala i izvedba na akustičnoj gitari su ujedno i ono što ih čini prepoznatljivim ovaj bend.

 

 

 

 

 

 

THE GREENHOUSE BLUES BAND  je začet kada su se još kao srednjoškolci Matej i Jurica sreli negdje (točno mjesto i vrijeme zločina je izgubljeno u bespućima povijesne neozbiljnosti).Preskačući s teme na temu, s pive na pivu ubrzo su unatoč izmaglici shvatili da ih veže ljubav prema glazbi.Što zbog broja rundi, što iz čiste mladenačke ludosti, palo im je na pamet da bi mogli zajedno zasvirati, onak javno za ljude.I tako je naš dinamični duo krenuo muzicirati po kafićima i ostalim opskurnim mjestima.Kako je to tada zvučalo, znaju samo oni i nekolicina bliskih prijatelja i neka tako i ostane.No ubrzo su u rijetkim trenucima prisebnosti shvatili da sviranje rocka i bluesa nije baš nešto u dvojicu na pariće pa je pala odluka da se potraži ritam sekcija.Izmijenilo se tu nekoliko basista i bubnjara dok se postava nije ustalila s Igorom  na basu i Markićem za bubnjevima.Tada se svirka preselila iz kafića u klubove, gdje je takvoj glazbi i mjesto.S vremenom je Markić odlučio potražiti sreću negdje drugdje pa kreće potraga za bubnjarom.Igrom slučaja (ako tako nešto postoji) na upražnjenu stolicu za par dogovorenih svirki dolazi Kris i vidjevši atmosferu na probama a i poslije proba, ostaje zauvijek.

Bandu je krenulo sve bolje, svirka za svirkom, kilometraža je rasla kao i međusobno povjerenje a s tim i kvaliteta...i što sad? “HOĆU NA VIŠI LEVEL!“, ramaženo je zavapio Jurica, „HOĆU BRASS!“ i ne bi vjerovali, u roku od mjesec dana GHBB je postao bogatiji za dva krasna mladića (Zvone i Mario) s trubljama i koliko znamo, jedini blues band s brassom u Hrvata. Bravo Jurica! Izazvani ničim osim dobrom voljom i još boljim druženjem, vrlo brzo se pridružuju još dvojica sa zlatnim instrumentima (Antonio i Marin) i još zlatnijim srcima pa sad naša mala zajednica broji osam stalnih i punopravnih članova.I tako zadnje dvije godine naš osmerac bez kormilara plovi rijekama i deltama piva, bluesa, rocka, funka, swinga i svega što nam se sviđa i što nam je izazov. Kako Mario redovito plovi "magičnim svijetom Soula" trebao nam je još jedan veseli saxer, pa je tako ravno s neba pa u rebra aterirao Oliver, čuveni nadnarednik. Gaže su postale ozbiljne i odgovorne, pa su čak i nagorim zajebantima u bandu informativke prazne. Svakome tko zna zbrojiti četiri i četiri odmah je jasno da tu nema neke zarade.

Pa u čemu je onda fora? Formula je jednostavna: honorar/broj članova=ljubav prema glazbi. GHBB je u osnovi ono što bi pojam BAND i trebao biti: grupa prijatelja koji se druže, poštuju i rade zajedno ono što najviše vole, sviraju. Kažu ljudi da se to i vidi i čuje na bini, svira se iz i zbog pravih motiva (dobro, i zbog komada, ruku na srce), zabaviti sebe i sve oko sebe.I evo, to bi bilo to, paprene detalje možete dobiti samo usmeno.Prolistajte zelene listove našeg staklenika (ne trgajte ih dok nije vrijeme za berbu!), dođite na svirku, zabavimo se svi zajedno!